Boquerones

Boquerones är Spaniens svar på inlagd sill, strömmingsfiléer som har fått marinera i salt och citronjuice.

Ingredienser
Portioner: 4 småportioner
Tid: 5 min + marinering
8 strömmingar (dragna, dvs utan skinn och ben)
1 msk salt
1½ dl vatten
1 citron, saften
½ dl olivolja sherryvinäger flingsalt och svartpeppar
10 blad av bladpersilja, strimlade
1 skiva lantbröd, stekt i olivolja

Tillagning
1. Lös upp saltet i vattnet. Lägg ner strömmingsfiléerna och låt dra i saltlaken i cirka 30 minuter.

2. Lägg dem sedan i citronsaften, och låt marinera tills de är vita rakt igenom (30–60 minuter beroende på storlek).

3. Lägg över filéerna i olivoljan. Här kan de ligga tills det är dags att servera, men max tre dagar.

4. Vid servering: Lägg upp filéerna tillsammans med olivoljan på en tallrik och droppa lite vinäger över. Salta och peppra en aning, strössla över persiljan och bryt det stekta brödet och fördela ovanpå.