Fattouchesallad à la Grill

INGREDIENSER

Portioner: 4
1 msk sumak (finns i orientaliska affärer)
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 dl rödlöksvinäger
2 rödlökar, tunt skivade.

Sallad:
1 röd paprika
1 kruka romansallad, strimlad
1 mogen avokado i bitar
1 bifftomat i bitar
12 cocktailtomater i halvor
½ gurka i tärningar
1 kruka mynta
1 kärnorna från granatäpple
100 g pistaschnötter, skalade och hackade

Till servering:
Fetaost
Friterat kobezbröd (eller pitabröd)

Tahinidressing:
1 burk kokta kikärter (ca 250 g)
2 msk tahini (sesampasta, finns i orientaliska butiker och välsorterade
livsmedelsbutiker)
2 klyftor vitlök
1 tsk malen spiskummin
½tsk paprikapulver
Saften av 1 citron
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar


1. Hetta upp oljan och fräs sumaken i den. Tillsätt vinägern och koka ihop. Lägg i rödlöken, dra av från värmen och låt svalna.

2. Grilla paprikan. Lägg den i en plastpåse när den har fått färg och låt den svalna. Då blir det lätt att peta av skinnet. Tärna den sedan.

3. Blanda grönsakerna, och garnera med mynta, granatäpple och pistaschnötter. Toppa med den sumakkryddade rödlöken. Servera med tahihidressing, fetaost i bitar och friterat kobezbröd. Eller pitabröd som stekts frasigt i mycket olivolja.

Tahinidressingen:
1. Häll av kikärterna. Häll allt utom citronjuicen och olivoljan i en mixer, och mixa slätt. Tillsätt hälften av citronsaften.

2. Tillsätt oljan sakta medan du fortsätter mixa. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.

Källa: DN.se (Melker Andersson)