Osso buco på lamm

Ingredienser
Portioner: 6
Tid: 15 min+ 45 min koktid

6–8 skivor (ca.1.3 kg) lammstek med ben eller kalvlägg
4 morötter
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 stor skiva (200 g) rotselleri
olivolja
2 burkar (á 400 g) hela tomater
salt, peppar
2.5 dl rödvin
1 tärning grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk oregano
Gremolata:
2 citroner
1 knippa persilja
4 vitlöksklyftor

Gör så här:
Skala rotfrukter och lök. Skär i små bitar och fräs i 2 msk olja. Stek direkt i en stor gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt de tomaterna.
Stek lammskivorna till vacker färg i lite olivolja. Salta och peppra lätt.

Lägg lammskivorna ovanpå rotfruktsfräset. Blanda vin och smulad buljong. Häll över köttet och grönsakerna. Strö över timjan, oregano och lagerblad.

Låt sjuda under lock i 45 minuter, gärna 1 timme.

Gör gremolatan: Skrubba citronen. Riv citronskalet och blanda med finhackad persilja och vitlök.

Smaka av och garnera strö över gremolata.
Traditionellt äter man osso buco med grillad polenta men lika gott är faktiskt såväl kokt ris som kokt pressad potatis.

Tips. Osso bucon kan tillagas i 175 graders ugnsvärme. Bred ut rotfruksfräset i en långpanna och täck med brynta lammskivor.

Källa: DN