Boeuf bourgignon

Ingredienser
150 g rökt sidfläsk, i bit
1 kg märgpipa, eller innanlår
2 st morötter
2 msk smör
1 flaska bourgognevin
2 st schalottenlökar, hackade
5 st vitlöksklyftor, hackade
3 st lagerblad
5 kvist färsk timjan
5 dl kalvsky, eller 3 msk oxtärning uppkokt med 5 dl vatten
salt och svartpeppar

Tillbehör:
12 st steklökar, skalade
smör, till stekning
1 tsk socker
200 g färska champinjoner
4 skivor vitt bröd
8 st minimorötter, kokta
4 st gröna sparrisar, lättkokta i saltat vatten
3 msk hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Gör så här
1. Skär svålen av fläsket och lägg den åt sidan. Skär fläsket i små tärningar och bryn dem i en stekpanna. Lägg åt sidan.

2. Skär köttet i kuber, 5x5 cm. Torka av dem med hushållspapper. Salta och peppra. Skär morötterna i 3 cm stora bitar.

3. Fräs fläsksvålen i grytan. Tillsätt smöret om inte fläsket är väldigt fett. Tillsätt köttet när svålen börjar få en aning färg. Bryn köttet runt om. Tillsätt morötter, lök och vitlök när köttet är färdigbrynt. Fortsätt fräsa ytterligare ett par minuter.

4. Häll på vinet. Rör om och skrapa lite i botten av grytan så att du får loss fastbrända köttsafter. Tillsätt lagerblad och timjan. Rör om ett varv till och fyll på med sky så att det täcker köttet med liten råge. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 2 timmar. Skumma av fettet då och då med en sked.

5. Bryn steklökarna i smör i en stekpanna tills de fått ordentligt med färg. Salta, peppra och sockra. Fortsätt steka så att sockret blir gyllenbrunt. Lägg upp på ett fat.

6. Skiva champinjonerna tunt. Lägg upp på fat.

7. Skär brödet i 1x1 cm tärningar och stek dem gyllenbruna i smör. Låt rinna av på hushållspapper.

8. Fiska upp kött och morötter ur grytan med en hålslev, lägg upp i en skål. Koka ihop såsen på medelhög värme tills den får en simmig konsistens.

9. Lägg tillbaka köttet i grytan. Toppa med sparris, minimorötter, krutonger, fläsktärningar och persilja strax innan servering. Servera potatispuré eller linguinipasta till.