Vindaloo - het indisk lammgryta

Ingredienser
0.5 msk finriven färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk senapspulver
1 tsk gurkmeja
1 dl vitvinsvinäger
1 kg benfritt lammkött
3 msk smör eller matolja
1 st finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 dl vatten
salt
eventuellt lite chilipulver

Kryddor att rosta
1 tsk mald spiskummin
0.5 msk chilipulver
2 st kanelstänger
6 st kryddnejlikor
0.5 tsk kardemummafrön
0.5 msk fänkålsfrön
0.5 tsk svartpeppar

Gör så här

1. Torrosta kryddorna i en stekpanna på medelgod värme i cirka 5 minuter. Rör om då och då så att de inte bränns vid. Mixa eller stöt kryddorna i mortel tillsammans med ingefära, salt, senapspulver, gurkmeja och vinäger till en marinad.

2. Skär köttet i grytbitar. Blanda den mixade marinaden med köttbitarna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp över natten.

3. Nästa dag: Hetta upp hälften av matfettet och fräs lök och vitlök tills löken mjuknar. Ställ lökblandningen åt sidan.

4. Fiska upp köttbitarna ur marinaden och låt droppa av i ett durkslag. Hetta upp resten av fettet och bryn köttet tills det fått vacker gyllenbrun färg runtom. Tillsätt marinaden som köttet legat i samt lökblandningen, lagerbladen och vatten.

5. Låt alltsammans sjuda under lock i cirka 1 ½ timme. Smaka av med salt och kanske lite mer chilipulver. Servera med basmatiris, tjock yoghurt, sallad och gärna lite bröd.

Källa: recept.nu