Marockansk lammgryta med mandel och aprikoser

Ingredienser
6 kg lammbog med ben
0.5 dl olivolja
12 st gula lökar
2 st hela vitlökar
2 msk malen kanel
2 msk malen paprika
4 påse saffran
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 kg morötter
2 kg potatis
500 g torkade aprikoser (saftiga)
200 g hel mandel med skal
Färsk mynta till servering

Gör så här
1. Skiva löken tunt och hacka vitlöken.

2. Stek den gula löken mörkbrun med olivolja i stekpanna, blanda i vitlök mot slutet så inte den blir bränd eller bitter.

3. Lägg över löken i en stor kastrull eller fördela över två mindre.

4. Bryn köttet i stekpannor så att det får färg, lägg över i kastrullen.

5. Häll över varmt vatten så att det täcker löken och köttet.

6. Krydda grytan och sjud långsamt i drygt 2 timmar. Skumma av fett och skum på ytan då och då och rör om ibland.

7. Skala och tärna potatis och morot och förkoka i välsaltat vatten al dente, inte färdigkokt. Detta för att spara tid och koka bort stärkelse från potatisen.

8. Lyft ur köttet när det lätt faller av benen, då är det riktigt mört.

9. Koka resterade vätska till en simmig konsistens med potatis och morötter i bitar tills de är genomkokta.

10. Blanda i köttet igen och smaka av om det behövs extra kryddning.

11. Skålla, skala och rosta mandeln hel med flingsalt i en torr stekpanna.

12. Servera grytan på ett stort fat (Tagine) toppat med skivade aprikoser, rostad mandel till brytbröd och grön mixad sallad.

Källa: recept.nu