Ingredienser för 6-8 personer
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
50 g rostade hasselnötter
2 msk kallt vatten
Fyllning
125 g färsk spenat
5 ägg
2 dl mjölk
1/2 krm muskot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad mejram
2 dl finhackad rucola
200 g chèvre, getost på rulle
1/2 dl riven parmesan
Till servering
sallad med tomat och rucola
Gör så här
1. Mixa smör, mjöl, äggula och nötter i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Låt degen vila ca 1 timme i kylen. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Ställ formen i frysen 10 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
3. Förväll spenaten i lättsaltat kokande vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj spenaten med kallt vatten. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Finhacka spenaten.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, muskot, salt, peppar och mejram i en bunke. Tillsätt spenat och rucola. Smula ner getosten. Häll blandningen i pajskalet. Strö över parmesan.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt pajen svalna något.
Servera gärna med sallad.
Hasselnötterna i pajdegen gör att ett fylligt & smakrikt vitt vin med lite fatkaraktär smakar gott till. Ett rosévin är också ett fräscht alternativ till.
Passande drycker på systembolaget
Källa: systembolaget.se
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
50 g rostade hasselnötter
2 msk kallt vatten
Fyllning
125 g färsk spenat
5 ägg
2 dl mjölk
1/2 krm muskot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad mejram
2 dl finhackad rucola
200 g chèvre, getost på rulle
1/2 dl riven parmesan
Till servering
sallad med tomat och rucola
Gör så här
1. Mixa smör, mjöl, äggula och nötter i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Låt degen vila ca 1 timme i kylen. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel. Ställ formen i frysen 10 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
3. Förväll spenaten i lättsaltat kokande vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj spenaten med kallt vatten. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Finhacka spenaten.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, muskot, salt, peppar och mejram i en bunke. Tillsätt spenat och rucola. Smula ner getosten. Häll blandningen i pajskalet. Strö över parmesan.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt pajen svalna något.
Servera gärna med sallad.
Hasselnötterna i pajdegen gör att ett fylligt & smakrikt vitt vin med lite fatkaraktär smakar gott till. Ett rosévin är också ett fräscht alternativ till.
Passande drycker på systembolaget
Källa: systembolaget.se