Salamigryta

Ingredienser

Portioner: 8

Tid: 2 timmar

1,2 kg högrev
salt
svartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
1 grovhackad gul lök
6 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
5 dl oxbuljong eller köttbuljong
1 dl rött vin
1 tsk fänkålsfrön
100 g extra god italiensk salami

Den här grytan är nykomponerad och inte med i "Långkok". Det är faktiskt en av de godaste grytor Jens Linder gjort, enligt honom själv. Sås, vitlök, lök och korv smälter till en härlig sås som klänger sig fast vid köttbitarna.

1. Putsa köttet från fett och senor och skär det i 4–5 centimeter tjocka bitar.

2. Salta och peppra köttbitarna och bryn dem noga på alla sidor i smör i en stekpanna. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan och häll över spadet i grytan.

3. Bryn löken och vitlöken i stekpannan i matoljan tills bitarna mjuknar och blir genomskinliga, tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut.
Pudra över vetemjölet, rör om och låt fräsa ännu 1 minut. Ös över alltsammans i grytan.

4. Häll i buljongen och det röda vinet i grytan. Stöt fänkålsfröna och ös ner dem i grytan. Finstrimla salamin och rör ner i grytan.

5. Blanda väl och låt alltsammans sjuda i 1-2 timmar tills köttet blir riktigt mört. Servera med kokt potatis, gnocchi eller pasta.

Källa: DN.se