Pho – nudelsoppa med biff

Denna soppa, som uttalas ”fö”, är Vietnams nationalrätt och äts till frukost, lunch och middag. Egentligen ska buljongen kokas på köttben och ta flera timmar att förbereda. Här är en enklare variant.

Ingredienser
Portioner: 4
Tid: 50 minuter

2 liter köttbuljong
ca 20 g färsk ingefära
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 nejlikor
200 g breda risnudlar
250 g ryggbiff i skivor
¼ –½ dl fisksås
ca 3 dl färska böngroddar
2 salladslökar, tunt skivade
1 kruka thaibasilika
1 kruka mynta
1 kruka koriander
2 limefrukter i klyftor
ev lite finhackad röd chili


1. Koka upp buljongen. Skala ingefäran och lägg ner tillsammans med stjärnanis, kanelstång och nejlikor i buljongen. Låt sjuda utan lock i ca 30 minuter.

2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och fördela i stora soppskålar.

3. Skär den råa ryggbiffen i tunna skivor (köttet är lättare att skiva om det har fått ligga i frysen i ca 1 timme) och lägg i soppskålarna med nudlar.

4. Sila bort kryddorna från buljongen och tillsätt fisksåsen. Häll upp den heta buljongen i skålarna. Toppa med böngroddar och salladslök. Servera med de färska örterna bredvid, limeklyftor och eventuellt chili.

Källa: DN.se