Asiatiska musslor med vitlök och citrongräs

Ingredienser
4 portioner
1 kg färska blåmusslor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar citrongräs
2 msk olja
2 dl vitt vin
1/2–1 röd färsk chilipeppar
2–3 salladslökar
4 dl (1 burk) kokosmjölk
2 msk hackad färsk koriander
salt och vitpeppar


Skölj musslorna. Ta bort skägget. Knacka varje mussla mot bänken och släng dem som inte stänger sig.

Hacka lök och vitlök. Dela citrongräsen och krossa dem med baksidan av knivskaftet.

Använd en rymlig kastrull och fräs lök, vitlök och citrongräs i oljan på medelvärme tills löken är mjuk men utan att det tar färg. Häll försiktigt på vinet och öka värmen.

Lägg i musslorna, skaka kastrullen och lägg på lock. Koka cirka 2–3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnar sig.

Finstrimla chilipepparn och skiva salladslöken.

Häll på kokosmjölken. Koka upp och tillsätt chilipeppar, salladslök och koriander (spara lite för garnering). Smaka av med salt och peppar.

Häll upp musslorna och garnera med lite salladslök, chilipeppar och koriander. Servera med limeklyftor och ett gott bröd.


Till servering: limeklyftor och ett gott bröd