Carbonara all’arancia


En variation från Norditalien på en klassiker, fast med en gräddig sås som smaksatts med rivet apelsinskal. Grädden går förstås att utesluta, men då krävs mer smör när du steker charkuterierna. Och se till att du blandar pastan med såsen, inte tvärtom. I den stora pannan kan du nämligen lättast vända runt allt så att såsen fördelar sig jämnt och tränger in.


Portioner: 4
Tid: 30 minutes

Ingredienser

400 g farfalle (fjärilspasta)
50 g parmaskinka
100 g mortadella
1 schalottenlök
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 apelsin
½ dl nyriven parmesanost
2 krm grovmald svartpeppar
4 äggulor
flingsalt

Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten till pastan.

2. Strimla parmaskinka och mortadella. Skala och finhacka löken. Smält smöret och stek löken utan att den tar färg, tillsammans med charkuterierna.

3. Blanda ner crème fraiche. Skölj apelsinen och riv av det yttersta skalet med rivjärn, blanda ner det i såsen. Låt allt sjuda på låg värme medan du kokar pastan enligt anvisningarna på paketet.

4. Strax innan pastan är klar blandas den rivna osten i såsen, låt den smälta under omrörning. Smaka av med grovmald svartpeppar.

5. Lyft över pastan till såskastrullen. Servera på varma tallrikar, med en äggula på toppen. Mal över svartpeppar och strö på flingsalt.

Källa: dn.se