LAMMYTTERFILÉ MED GETOSTFYLLDA KÖRSBÄRSTOMATER, KRONÄRTSKOCKA OCH PALSTERNACKSPURÉ


Ingredienser
4 portioner

700 gram lammytterfilé, gärna med fettkappa kvar
2 msk olivolja
1 msk smör
4 kronärtskockor
Saft från 1 citron
salt
svartpeppar
1 nypa rosmarin

Skär toppen av jordärtskockorna och plocka bort de yttersta grova bladen. Dela på hälften och gnid in med citronsaft så de inte mörknar. Ta bort borsten i mitten och koka därefter skockorna i 20 minuter i saltat vatten. Dela i fjärdedelar och stek sedan hastigt i olivolja och citronsaft. Salta och peppra.

Bryn lammköttet i smör och olivolja tills det fått fin färg. Salta och peppra och krydda med en nypa rosmarin. Ställ stekpannan i ugnen och stek klart köttet på 175 grader i ungefär 10 minuter. Köttet är då rosa och saftigt. Ta ut och låt filéerna vila i 10 minuter på varm plats innan det skärs upp.

Palsternackspuré
4 palsternackor
4 potatisar
20 gram smör
1 dl mjölk
Salt
Peppar

Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lätt saltat vatten. Pressa i potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av och salta och peppra.

Körsbärstomater med getost, citron och honung
20 körsbärstomater
120 gram grekisk getost
1 tsk honung
2 tsk olivolja
1 tsk citronskal, finhackat
Salt
Peppar

Dela tomaterna på hälften och ta ur kärnor med tesked. Ställ tomaterna i en ugnsfast, lätt oljad form. Blanda getost, olivolja, finhackad citronskal och honung till en slät smet. Fyll tomathalvorna och grilla i ugnen på 200 grader i 10 minuter till osten fått lite färg.

Rödvins och olivsky
2 dl rött vin
1 liten lök
2 dl kalvbuljong
1 msk olivtapenade
1 msk smör
Salt
Peppar

Hacka löken och fräs i lite smör. Tillsätt vin och buljong och koka ner till hälften av vätskan återstår. Sila av och tillsätt olivtapenade och koka upp igen. Vispa i en msk smör och håll såsen varm. Smaka av och salta och peppra

Källa: Vin & Gastronomi