Indisk kycklingcurry


Antal portioner: 4

Ingredienser


Curry
1 st kyckling, hel
2 msk ghee (klarnat smör) el rapsolja
2 st gula lökar, skivade
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära, färsk, finriven
1.5 msk koriander, malen
2 tsk spiskummin, malen
0.5 tsk cayennepeppar
5 st kryddnejlikor, hela
2 st kanelstänger
3 msk vanlig curry
2 tsk salt
1 nypa vitpeppar, malen, ca 0.5 krm
1 burk kokosmjölk, 400 ml
3 msk mango chutney
2 dl turkisk yoghurt

Gurkraita
0.35 st gurka, tärnad
2 dl matlagningsyoghurt el turkisk yoghurt
2 krm svartpeppar, malen
1 krm spiskummin, malen
1 krm paprikapulver
1.5 tsk korianderblad, färska finhackad
1.5 tsk myntablad, torkade

Chapatibröd
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt

Kryddigt ris
2.5 dl basmatiris, sköljd och avrunnen
1 st gul lök, finhackad
1 bit kanelstång
3 st kryddnejlikor
1 nypa kardemumma, ca 0.5 krm
1 st chilifrukt, urkärnad och strimlad
4-5 dl buljong, valfri smak, ev
4-5 msk russin, ljusa
Flagad mandel

Gör så här

Curry
Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan.
2. Mät upp kryddorna på tallriken.
3. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
4. Bryn kycklingbitarna i ghee eller olja några minuter i stekgrytan.
5. Tillsätt löken och kryddorna.
6. Rör runt och fräs någon minut till.
7. Tillsätt 1 deciliter vatten och kokosmjölken.
8. Låt koka på svag värme under lock i 30-40 minuter. Rör då och då.
9. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.

Gurkraita
Skölj och finhacka den färska koriandern.
11. Vispa upp yoghurten i en skål.
12. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver.
13. Rör ner koriander och mynta.
14. Låt stå kallt till servering.

Chapatibröd
Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg.
16. Knåda den smidig.
17. Låt degen vila.
18. Dela degen i 4 delar och kavla ut till tunna kakor på en mjölad bänk.
19. Grädda bröden i en torr, het stekpanna ca 1 minut per sida.
20. Håll varma under släng till servering.

Kryddigt ris
Fräs finhackad lök i en tjockbottnad gryta ta med kanelstång, kryddnejlika, kardemumma och strimlad chilipeppar.
22. Låt kryddorna bli varma.
23. Salta lätt och vänd ner basmatiris.
24. Fräs riset med löken och kryddorna ett par minuter.
25. Slå i 4-5 dl buljong eller vatten och koka riset på lägsta möjliga värme.
26. Fluffa sedan upp det färdiga riset och blanda ner 4-5 msk ljusa russin.
27. Strö över rostad flagad mandel.

Innan servering
Smaka på grytan och krydda eventuellt med mer curry, salt, peppar, cayennepeppar.
29. Avsluta med mangochutney och yoghurt.
30. Servera curryn med raita, bröd och ris.
Källa: recept.nu