Oxrulader med sidfläsk, rosmarin och rött vin

Ingredienser

Portioner: 8

Tid: 2 timmar

1-1,2 kg innanlår av nöt
salt
svartpeppar ur kvarn
400 g rimmat sidfläsk i 8 skivor
100 g kapris (1 burk)
salt
svartpeppar ur kvarn
2 msk smör
1 stjälk blekselleri
1 liten morot
1 liten gul lök
hushållssnöre

Till skyn:
2 dl rött vin
2 tsk rödvinsvinäger
1 msk soja
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 tsk rosmarin
2 ½ dl oxbuljong

Här är riktigt mustigt och kraftfull rätt, av det slag som finns både i Frankrike och norra Italien.

Gör så här:
1. Putsa bort eventuellt senor på köttet och skär det i 16 skivor och hamrar dess platta med en köttbankare (eller baksidan av en flaska).

2. Salta och peppra köttet på ena sidan, (men salta inte för mycket eftersom det är mycket salta ingredienser).

3. Tryck ner kapris i varje skiva nötkött och lägg en skiva fläsk ovanpå varje. Rulla ihop köttet tätt och bind med snöre.

4. Bryn ruladerna i smör i omgångar i en stekpanna så att de får fin färg runtom och sätt åt sidan så länge. Lägg ruladerna i en gryta så länge. Häll bort fettet varje gång och vispa ur pannan med vatten (här finns mycket smak). Häll skyn i stekgrytan.

5. Finhacka selleri, morot och lök och smörbryn i stekpannan i fem minuter tills löken blir genomskinlig. Lägg över grönsakerna till grytan med ruladerna.

6. Häll på rödvin, vinäger, soja och buljong. Tillsätt timjan oregano och rosmarin.

7. Sjud det hela försiktigt och långsamt i 1 ½ timme under lock. Ta av från värmen.

8. Mixa hela stekskyn alldeles slät. Smaka av med salt och peppar. Lägg i ruladerna igen. Nu kan man låta det hela svalna, ställa i kylen och sedan värma upp dagen efter. Då blir ju ruladerna som saftigast. Eller servera på en gång.

9. Vid serveringen, ta bort snörena, värm ruladerna hela eller delade. Servera med syrade grönsaker (typ turkiska eller liknande), en god sallad och kokt potatis, pasta eller potatisgnocchi.

Källa: dn.se