Stekt torsk med pepparrot

Ett bra knep när man tillagar lösa fiskar, till exempel torsk, är att lägga den i en rimmlag före tillagning. Det ger ett fastare kött och sältan blir jämn och fin.
INGREDIENSER
Portioner: 4Tid: 30 minuter800 g torskfilé
2 msk smör att steka i
Rimmlag 5-procentig:
½ dl salt
1 l vatten
Tillbehör:
4 ägg
1 huvud broccoli
300 g räkor
100 g smör
1 bit pepparrot
dill

1. Skala räkorna.

2. Blanda ihop rimmlagen. Rör tills saltet löst sig.

3. Skär bort skinnet från torskfiléerna utan att skära bort allt fett som sitter under skinnet (fettet skyddar och ger karaktär åt filéerna vid stekning). Skär fyra jämnstora bitar av torsken.

4. Rimma torsken i lagen i 10 minuter. Lyft upp torsken och låt den rinna av på ett papper.

5. Stek filéerna i ”krusat smör”, börja med den sida där skinnet suttit. Glöm inte stektermometern. Att krusa smöret innebär att man lägger smöret i pannan när den börjar bli varm. Smöret ska smälta, bubbla och sedan tystna – då är det dags att börja steka.

5. När skinnsidan fått fin färg vänder man över till den vita sidan. Torsken ska steka tills den får en innertemperatur på 40 grader.

6. Pochera äggen 6 minuter i sjudande saltat vatten med ättika (0,5 dl per liter vatten).

7. Bryn smöret, finriv pepparroten och koka broccolibuketterna i saltat vatten i cirka 2 minuter. Tänk på att ha tillbehören klara så att fisken kan serveras direkt när den är klar.

8. Lägg upp den stekta torsken på tallrikar tillsammans med ägg, räkor, riven pepparrot och broccoli. Garnera med dill. Servera med det brynta smöret.