Svampfyllda kalvrulader

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 2 timmar

1 finhackad gul lök
4 dl färsk finhackad svamp
2 msk smör + 2 msk matolja
2 msk ströbröd
2 äggula
600 g kalvkött, till exempel kalvstek
salt
svartpeppar ur kvarn
2 tsk Dijonsenap
2 dl torrt vitt vin
2 1/2 dl kalvbuljong
1 lagerblad
2 dl crème fraiche

Det här ett polskinspirerat recept med smak av senap och svamp, som ger både pigg och fyllig smak. Ruladerna går även att laga på oxkött, till exempel innanlår. De blir extra saftiga om de lagas en dag i förväg och får ligga i sin sås i kylen över natten.

Gör så här:
1. Fräs lök och svamp i hälften av smör och olja tills det börjar få färg. Strö över ströbrödet och bryn ytterligare någon minut. Låt blandningen svalna. Tillsätt äggulorna och rör om.

2. Putsa bort eventuella senor från köttet och skär det i 8 skivor. Banka dem platta med en köttbankare. Salta och peppra köttet på båda sidor.

3. Bred senap på en av sidorna. Lägg på svampfyllningen. Rulla ihop köttskivorna och fäst med tandpetare eller bindgarn.

4. Värm en stekgryta och Lägg ner ruladerna och låt dem brynas runt om. Häll på vinet och buljongen. Lägg i lagerbladet.

5. Sjud det hela försiktigt och långsamt i cirka 1 ½ timme under lock till ruladerna börjar bli riktigt mjuka.

6. Ta av från värmen. Lyft ur ruladerna och ta bort snörena. Dela eventuellt de ruladerna som är långa.

7. Rör i crème fraiche i spadet och låt sjuda någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg i ruladerna igen. Servera ruladerna med kokt potatis, saltgurka och någon kokta strimlade rotsaker till, exempelvis morötter och sockerärter.

Källa: dn.se