Ingredienser
250 g blandade nötter och frön (t ex valnötter, naturella cashewnötter, sesamfrön, solrosfrön)
100 g mörk choklad typ 70%
1 1/2 msk kakao
125 g russin
250 g torkade fikon
1 dl vatten
1 tsk kanel
1/2 tsk mald ingefära
1/2 dl havregryn
1 dl quinoapuffar (eller bara havregryn)
Gör så här
1. Mixa nötterna med 25 g av den mörka chokladen samt all kakao.
2. Mixa russin och fikon och häll på vattnet, lite i taget.
3. Blanda allt i en bunke till en kladdig degmassa. Häll på mer vatten om det blir för torrt.
4. Smaksätt med kryddorna och blanda sedan i quinoapuffar och havregryn.
5. Tryck eller kavla ut nötmassan på en plåt med bakplåtspapper på.
6. Smält resterande chokladen (75 g) i vattenbad och pensla sedan chokladen över nötmassan.
7. Garnera med lite kokosflingor, sesamfrön eller hackade nötter. Låt stelna i kylen cirka 1 timme.
8. Skär i lagom stora rutor.
Källa: Tidningen Reko nr 4 2009.