Barbecuegrillad lax med nypotatis i yoghurtdressing


Ingredienser - portioner: 6-8
Tid: Max 30 minuter

1 benfri laxfilé på cirka 1,3 kg
2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk red hot chilipepper (flakesbitar av torkad chilepeppar)
2 tsk salt
en näve blötlagda vedbitar av fruktträ, mesquite, hickory eller annat hårt lövträd

Nypotatis i yoghurtdressing:
3 dl turkisk yoghurt
4 salladslökar, tunt skivade
3 stjälkar blekselleri, tunt skivade
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl gingerglaze eller sweet chilisauce
salt och nymald svartpeppar
800 g nypotatis
2 1/2 dl rostade valnötter

Gör så här
1. Gnid in laxfilé generöst med kryddorna. Krydda gärna laxen ett dygn i förväg. Då tränger salt och kryddor in, vilket bidrar till en underbar smak och konsistens.
Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd i ena delen av grillen. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 130 grader är bra.

2. Lägg vedbitar på glödbädden. Placera laxfilén med skinnsidan nedåt i grillen så att den tillagas med indirekt glödvärme. Stäng locket och låt spjällen ska vara öppna i botten och på locket. Tillför eventuellt mer rökved till glöden i fall röken avtar.

3. Tillaga laxfilén i cirka 35 minuter eller tills köttet lossnar lätt från skinnet. Bered dressing och potatis under tiden. Blanda yoghurt noggrant med salladslök, blekselleri, vitlök och ginger glaze. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt potatisen ånga av och skär därefter den ljumma potatisen i mindre bitar. Blanda ner potatisbitarna i yoghurtdressingen. Rosta valnötterna i 175 grader varm ugn i 7–8 minuter och strö dem grovt hackade över potatissalladen vid servering.

5. Lyft laxfilén med stora grillspadar och lägg upp på fat och servera med salladen.

Källa: DN.se