Rôtistekt lax med senap


När man grillar fisk gäller det att ha en rejäl bit så att det inte blir torrt. Här delar Paul på laxen och binder ihop den med bomullsgarn. Fisken grillas sedan genom att man låter spetten vila på grillkanten så att laxen slipper ligga mot grillgallret. Ytan blir knaprig och fantastiskt god!

Ingredienser - Portioner: 6–8
Tid: 30 minuter förberedelser + cirka 20 minuters grillning

1 sida lax, färsk ryggbit som är fjällad och benfri (gärna vildfångad), ca 1,2 kg
2 msk dillfrö
2 msk senapsfrö
1 tsk svartpeppar
1 msk fänkålsfrö
1 msk kummin

Saltlag
1 dl salt
1 l vatten
1 msk osötad senap (att pensla med)
vatten

1. Blanda samtliga torra kryddor och mixa slätt i en matberedare eller mortel.

2. Lös upp saltet i vatten. Dela laxsidan på längden och på mitten. Lägg ner fisken i saltlagen och låt den ligga i 20 minuter. Tag upp och torka av. Lägg bitarna köttsida mot köttsida och bind ihop hårt med bindgarn. Gnid in fiskens skinnsida med kryddblandningen och stick två långa spett rakt igenom mitten av fisken. Då blir det lättare att vända den.

3. Tänd grillen och vänta på jämn glöd. Skjut glöden åt sidan för att få bort lite undervärme. Grilla fisken runt om till knaprigt skinn och till en innertemperatur om 42–45 grader. Räkna med att det tar cirka 20 minuter. Ta bort garnet och skär upp fisken. Pensla skivorna med senap utrörd i vatten.

Källa: DN.se