Paprikaketchup

Precis som i tomatketchup är smakkoncentrationen i denna paprikaversion hög, och den passar att doseras i små portioner. Servera den i en såskopp eller en gammal urdiskad ketchupflaska till biffen i receptet på föregående uppslag. Den passar också till grillad korv och hemgjorda hamburgare.

Ingredienser - Portioner: 12
Tid: 2 tim

4 röda paprikor
1 msk matolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, hackad
2 msk olivolja
1 tsk anchochilipulver eller vanligt chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
2 lagerblad
3 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk anisfrön (eller fänkålsfrön) stötta i mortel
2 tsk havssalt
1 msk farinsocker eller strösocker
1 dl vatten

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Smörj in paprikahalvorna med matoljan, lägg dem i en ugnsfast form och rosta dem i ugnen i 25–-30 minuter. Låt sedan svalna en aning.

2. Påbörja själva koket medan paprikorna rostas i ugnen. Fräs lök och vitlök långsamt i olivoljan i en tjockbottnad kastrull.

3. När hacket är mjukt och genomskinligt, tillsätt resten av ingredienserna chilipulver, paprikapulver, tomatpuré, soja, lagerblad, vinäger, anis, salt, socker och vatten. Låt koka utan lock i 15 minuter. Rör om då och då.

4. När paprikorna svalnat lite, skala dem och kasta bort skalen. Tag paprikaköttet och all vätska som finns kvar i formen och ös ner i ketchupkoket.

5. Låt koka ytterligare 5 minuter. Mixa ketchupen. Om den är för lös, koka lite till. Om den är för tjock, späd med lite vatten och koka upp.

6. Låt ketchupen kallna. Använd den som vanlig tomatketchup, exempelvis till biffarna i föregående recept. Håller åtminstone en vecka i kylskåp.

Källa: DN.se