Grov tartar på vånölax, pepparrot, äpple, gurka och forellrom


Ingredienser - antal portioner: 4

500 g färsk laxfilé, skinn och benfri
1 l 5% saltlag
200 g gurka, skalad och skuren i kuber
100 g grönt äpple, skalad, urkärnad och skuren i kuber
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
Riven pepparrot
1 msk dijonsenap, utspädd med lika stor mängd vatten
Danskt rågbröd skuret i tunna skivor och torkat i ugn
Gräslök, fint skuren
Toppar av dill
4 tsk forellrom
Svartpeppar, nymald

Gör så här
1. Rimma laxen i saltlagen, 12 timmar i kyl.

2. Tag upp ur lagen, torka torr med papper. Skär laxen i kuber.

3. Blanda gräddfilen och majonnäsen smaka av med pepparrot salt och nymald peppar.

4. Stryk botten på 4 tallrikar med den smaksatta gräddfilen.

5. Arrangera lax, gurka och äpple över gräddfilen.

6. Droppa dijonsenap över laxen.

7. Arrangera gräslök, dill och forellrom över.

8. Bryt bitar av rågbrödet och toppa med det.

9. Krydda med svartpeppar från kvarnen.

Källa: Mathias Dahlgren