Texas chili con carne


Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili från Texas ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs. Den ska smaksättas med mycket chili och skiljer sig alltså rejält från vår försvenskade chili con carne.

För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i en 225 grader varm ugn i cirka 5 minuter. Sedan delar man dem, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel eller kör det i mixer. Man kan göra det samma med spiskumminfröna.


Ingredienser - ca 8 portioner
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning
1 ½ msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten

Tillbehör
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraiche

Gör så här
1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chilipastan och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet när 5 minuter återstår.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det. Servera tillbehören i listan ovan samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönsorter (varma eller kalla), ris eller potatis till.

Källa: DN.se