Grova rågfrallor


Nygräddade morgonfrallor är aldrig fel, särskilt inte om de är smaksatta med färsk eller torkad frukt. Vill du inte grädda alla frallorna på en gång kan du spara några i kylen ett dygn.

Ingredienser Ca 15 bröd
Tid: Mer än 60 minuter
450 g vatten
250 g rågsurdeg (kan också göras med vetesurdeg)
10 g jäst
650 g vetemjöl med hög proteinhalt
125 g grovt rågmjöl
15 g brödsirap
20 g havssalt
100 g blötlagd torkad och hackad frukt, till exempel mango, russin eller aprikoser
pumpakärnor eller andra kärnor, frön eller havregryn till topping

Gör så här
1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och frukten. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter. För hand minst dubbelt så länge.

2. Tillsätt saltet och frukten och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

3. Forma en lång rulle av degen och skär den i 15 bitar.

4. Doppa ena snittsidan av degbitarna i topping och lägg frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

5. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.

6. Grädda frallorna i ugnen 12–15 minuter. Låt dem svalna på galler.

Källa: DN.se