Kebbe trabolsie


Dessa zeppelinarformade friterade färsbollar med bulgur och pinjenötter är lite svåra att göra. Men den som har tålamod kommer att bli rikligt belönad.

Ingredienser 4–6 småportioner, 18–20 st
Tid: 45 minuter
Fyllning
3 stora gula lökar
300 g nötfärs
1 msk pinjenötter
2 msk smör (till stekning av fyllning)
1 msk salt
1 msk Beirut Cafés kryddblandning (se särskilt recept)
½ tsk paprikapulver

Hölje
250 g fransyska eller innanlår
1 dl iskallt vatten
3 dl krossad bulgur, gärna mörk
1 ägg
1 tsk malda korianderfrön
1 msk salt
1 tsk paprikapulver
½ liter olja till fritering

Fyllningen
1. Finhacka löken och stek i smör tills den får färg. Tillsätt nötfärs och bryn ordentligt. Blanda ner pinjenötter och kryddor. Låt svalna.

Höljet
2. Mal köttet i köttkvarn. Häll iskallt vatten i kvarnen, lite i taget. Det går även bra att använda mixer om man strimlar kött först. Det är viktigt att färsen blir riktigt finmalen.

3. Låt bulguren ligga i blöt i cirka 10 minuter i lätt saltat vatten. Det ska vara så mycket vatten att det precis täcker. Mjuka sedan upp bulgurvetet med händerna. Blanda det malda köttet med bulguren. Tillsätt ägg och kryddor.

4. Fukta händerna i kallt vatten och gör äggformade bullar av massan. Håll bullen i ena handen och gör en så stor grop som möjligt med den andra handens pek- och långfinger. Lägg 1 rågad matsked fyllning i gropen. Nyp ihop öppningen så att bullen blir hel igen.

5. Hetta upp olja till fritering. 180 grader brukar vara en lagom temperatur. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att fritera en brödbit, som snabbt ska få färg. Fritera bullarna tills de blivit mörkbruna. Servera på en gång.

Källa: DN.se