Panir (Paneer), indisk färskost


Ingredienser
1l standardmjölk eller gammeldags mjölk
ca 1,5 dl naturell yoghurt

Gör så här
Koka upp mjölken underomrörning så att den inte fastnar i kastrullen. Ta av den från plattan så fort den du ser att den börjar koka. Häll nu i yoghurt underomrörning lite i taget. Byt håll då och då. Efter ett tag börjar mjölken att skära sig. Fortsätt röra om och häll i mer yoghurt tills du har ett klart grönt spad med en ostmassa i. Häll nu bort spadet i exempelvis en finmaskig sil. Lägg nu ostmassan i ett plastmelittafilter eller en silduk och ställ något tungt ovanpå (en vattenfylld kastrull funkar bra) och låt stå i ca 20 min.

Nu är det klart. Du har en bit färskost som kan användas i matlagning på samma sätt som tofu. Väldigt god att steka, men behöver smaksättas ordentligt. Gör eventuellt mer på en gång och förvara i kylskåpet några dagar.

Källa: Vegetariskt.com