Kryddig cherkessisk gucka med kyckling och valnötter


Ingredienser - 12 personer

Kyckling
Cirka 1 kg hel rå kyckling
4 l vatten
1 grovt hackad gul lök
2 grovt hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
20 svartpepparkorn
Lite salt

Sås
200 g valnötskärnor
2 skivor vitt bröd
2 grovt hackade vitlöksklyftor
1,5 msk paprikapulver
1 grovt hackad serranochili
Cirka 3 dl sval kycklingbuljong
Salt
Svartpeppar

Gör så här
1. Koka kycklingen i cirka 50 minuter i vattnet tillsammans med lök, vitlök och kryddor. Skumma hela tiden.

2. Lyft ur kycklingen och låt svalna. Spara kycklingbuljong till såsen.

3. Plocka kycklingen fri från ben och skinn och dela den i strimlor med händerna.

4. Kör alla ingredienser till såsen i en mixer tills det blir en grov grynig konsistens.

5. Blanda med kycklingstrimlorna och smaka av. Serveras med rostad paprikaolja (se recept nedan).

Hållbarhet: Cirka fyra dygn i kylskåp.
Tips: Använd resten av buljongen när ni kokar ris, det blir gudomligt gott.

Källa: aftonbladet.se