Indisk spenat- och ostgryta (palak paneer)


I många indiska rätter ingår en färskost som heter paneer eller panir. Den är lite svår att få tag på, så här är den ersätt med fetaost. Det blir också gott! Om du har svårt att hitta kardemummakapslar kan de ersättas med kardemummakärnor.


Ingredienser - 4 portioner
Tid: 30 minuter

2 dl basmatiris
4 dl vatten
8 gröna kardemummakapslar eller ½ tsk kardemummakärnor
8 kryddnejlikor
½ pkt saffran
1 gul lök
2 cm färsk ingefära
1 morot
1 tsk malen spiskummin
½ dl rapsolja
1–2 tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver
1 paket tinad fryst bladspenat (400 g)
½ tsk salt
½ burk krossade tomater (à 400 g)
3 msk matlagningsgrädde
200 g tärnad fetaost

Gör så här
1. Koka riset med vatten, kardemumma, kryddnejlika och saffran enligt anvisningen på förpackningen.

2. Skala och finhacka löken. Skala och hacka ingefäran och moroten. Stek med spiskummin i oljan i en kastrull tills löken
är gyllengul.

3. Tillsätt curry, kanel och chilipulver. Rör om.

4. Lägg i spenat, salt och tomater. Låt småputtra ca 10 minuter.

5. Häll i grädde och rör om.

6. Rör ner fetaosten precis före servering. Njut spenatgrytan med riset.

Näring/portion: 484 kcal, 44 g fett, 16 g protein, 45 g kolhydrater

Källa: DN.se