Tarte flambée


Den lövtunna och frasiga pajen hör till det godaste Alsace har att erbjuda, ett mer eller mindre stående inslag när det bjuds till bords. Perfekt festmat är det också, bara att servera direkt från ugnen och lätt att greppa utan bestick.

Ingredienser - 4 portioner
Tid: 2 timmar+20 minuterDeg:

25 g jäst
2 krm salt
2 ½ dl vatten
½ msk olivolja
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
1 ½ dl creme fraiche
1 ½ dl kesella
4 äggulor
2 krm salt
1 krm svartpeppar
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
100 g Gruyère

Gör så här
1. Börja med degen: Blanda ingredienserna och knåda ihop degen innan den får jäsa övertäckt 2 timmar.

2. Sätt ugnen på 275°. Blanda creme fraiche med kesella och äggulor. Krydda med salt och svartpeppar.

3. Skär fläsket i små tärningar, skiva löken tunt och grovriv osten.

4. Kavla ut degen till 4 tunna flak och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Fördela gräddblandningen på degen och strö fläsk, lök och ost ovanpå.

5. Grädda mitt i ugnen knappt 10 minuter.

Källa: DN.se