Blomkålscrème med sidfläsk och sparris


Ingredienser - 6 portioner
250 g blomkål
1 st potatis, stor (125 g)
0,5 st lök, gul
1 msk olivolja
1 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk tryffelolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
6 st sparrisar, gröna
6 st rimmat sidfläsk, skivor (ca 150 g) alt gravad lax

Gör så här
Servera blomkålscrèmen antingen ljummen eller rumstempererad. Använd en tryffelolja med koncentrerad smak.

1. Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i något mindre bitar än blomkålen. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt rinna av.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Mixa blomkål, potatis och lök slätt med lite av grädden med mixerstav eller i matberedare. Rör ner resten av grädden och crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

3. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen i saltat vatten 3-4 min. Skölj den i iskallt vatten. Stek sidfläsket knaprigt i het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Häll upp blomkålscrèmen i små glas. Stick ner en sparris i varje. Toppa med sidfläsk, alternativt gravad lax om du gillar det bättre.

Källa: allt om mat