Limecheesecake med lakritsspegel


Ingredienser
150 g digestivekex
50 g smör
2 tsk lakritsextrakt, i pulver
500 g kesella, 10 %
4,5 st gelatinblad
1 st lime, rivet skal
2 dl socker
3 dl grädde
1,5 dl vatten
10 g rålakrits
2 msk gelésocker

Tillagning
Lakrits passar fint till citrussmaker. Här bjuds en limecheesecake med en subtil smak av lakrits med lakritsextrakt i bottnen och rålakrits i glaseringen.

1. Smält smöret. Krossa eller mixa kexen till fina smulor tillsammans med lakritspulvret. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut till en botten i en form med löstagbar kant (22-24 cm).

2. Blötlägg gelatinet. Blanda kesella med limeskal och socker. Vispa grädden.

3. Krama ur gelatinet och smält försiktigt på svag värme med 1/4 av kesellablandningen. Vispa ner gelatinblandningen i resten av kesellan.

4. Vänd ner grädden i kesellan till en slät blandning. Fyll formen med blandningen och ställ svalt tills massan satt sig.

5. Krossa lakritsstången i en mortel. Koka upp vattnet och låt krosset smälta i vattnet. Tillsätt gelésockret och låt sjuda 30 sekunder. Låt svalna tills glazen fortfarande är just rinnig.

6. Ta ur cheesecaken ur formen och stryk försiktigt ut lakritsglazen. Låt stå svalt.

Källa: Allt om mat