Fänkålssallad med saffransdressing


Fänkålen har en både frisk och spännande, anistonad smakpalett. Tillsammans med saffransdressingen och valnötterna blir det en spännande utmaning till rosévinet som andas samma ursprung i det provensalska köket. Om du vill går det också bra att lägga till fileade apelsinklyftor i salladen.

Ingredienser
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
2 mycket tunt skivade fänkålsstånd (hacka blasten)
50 g valnötter
Dressing:
½ tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
½ g saffran
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
2 äggulor
1 knivsudd cayennepeppar

1. Börja med saffransdressingen: Koka upp grönsaksbuljongen med saffran och vitlök. Vispa ned olivoljan, ställ åt sidan och låt allt svalna.

2. Rosta valnötterna i en torr teflonpanna och hacka dem grovt när de svalnat.

3. Skiva fänkålen (enklast på skärmaskin, annars med mandolin eller en mycket vass kniv) och lägg den i isvatten så att den blir riktigt krispig.

4. Vispa ihop äggulor med en stavmixer. Avsluta med saffransoljan i en fin stråle till krämig konsistens och blanda i ”fänkålsdillen”.

5. Slå av allt vatten från fänkålen och skaka den i en handduk så att inget vatten återstår. Blanda med valnötterna och saffransdressingen.

Källa: dn.se