Gnocchi med lamm- och svampragu


Ingredienser - 4 personer
1 gul lök
250 g blandad svamp, t ex champinjoner och shiitake
1 msk smör
1 msk olivolja
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
ev vatten

Gör så här
1. Hacka löken och fräs den med svampen i smör och olja i en rymlig stekpanna cirka 2 minuter. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, oregano, salt och peppar och fräs på stark värme tills färsen är genomstekt.

2. Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen och tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt.

3. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med färsk kokt gnocchi och nyriven parmesanost.

Lamm och rödvin är en strålande kombination, och det går nästan inte att misslyckas i sitt vinval. Möjligen kan viner ur gruppen mjuka & bäriga vara ett nummer för små, men det kommer inte att bli en otäck smak. Vitt, fylligt & smakrikt är bäst för den som inte vill ha rött. Öl, såväl ale som lager, är också jättegott till.

Källa: systembolaget.se