Oxrullader med potatiskaka och varm gurka


Ingredienser - 4 portioner
600 g innanlår eller lövbiff i tunna skivor
dijonsenap eller vanlig senap
150 g starka korvar, t ex chorizo eller ölkorv
2 st små morötter
0,25 dl sellerihuvud
0,5 st purjolök
olivolja och smör
salt och peppar

Sås
1 st gul lök
4 dl porter
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 msk flytande kalvbuljong
2 st lagerblad
1,5 msk philadephiaost
0,75 msk maizena

lingonspad eller svartvinbärsgelé
rårörda lingon
smör eller olja till stekning

Potatiskaka
1,5 kg potatis
2 msk smält smör
salt och peppar
smör eller olja till stekning

Gurka
0,5 st gurka
0,5 dl finhackad persilja
1 msk finhackad schalottenlök
smör
salt och peppar

Gör så här
Oxrulader
Sätt ugnen på 175 grader
Skala morötterna och sellerihuvudet, skölj purjolöken och skär allt i stavar. Skär även korven i stavar. Bred lite senap på varje köttbit.

Fördela grönsakerna och korven på köttet, rulla ihop och försegla med en tandpetare. Salta och peppra. Bryn ruladerna i lite smör och olja och lägg dem i en ugnsfast form.

Sås
Skala och skiva löken och fräs den i stekpannan tills den är mjuk. Häll i tomatpuré, porter och köttbuljong och vatten. Lägg i lagerbladen. Låt skyn koka upp och koka den tills det beska i portern försvunnit (ca 10 minuter).

Häll skyn över ruladerna och stek dem i ugnen i ca 60 minuter. Känn med en sticka att de är färdiga. Ta ut ruladerna ur ugnen och ta bort tandpetarna.

Sila buljongen, vispa i osten och låt såsen koka upp. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaksätt såsen med salt, peppar, lingonspad eller gelé och ev. lingon. Lägg ruladerna i såsen och värm upp dem innan de serveras.

Potatiskaka
Skala och riv potatisen på grövsta sidan av rivjärnet. Häll i det smälta smöret, salta och peppra. Häll lite smör eller olja i en stekpanna och platta ut den rivna potatisen till en kaka.

Bryn potatiskakan i ca 5-10 minuter tills den får en fin färg. Vänd kakan med hjälp av ett lock eller en tallrik. Låt den andra sidan steka på svag värme tills potatiskakan får fin färg och är riktigt mjuk. Känn med en kniv att den är klar.

Gurka
Skala gurkan, skär bort kärnhuset och skär gurkan i sneda bitar. Hacka persiljan. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i gurkan och häll på lite vatten. Smaksätt med salt och peppar. Värm gurkan på låg värme. Tillsätt finhackad löken och persilja strax innan servering.