Mustig ox- & chiligryta med limemarinerade bönor


Ingredienser - 4 personer
600 g grytbitar av nötkött
1 msk smör
1 gul lök
1/3 grön chili (ca 5 g)
1/3 röd chili (ca 5 g)
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
30 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar

Limemarinerade bönor
1 burk små svarta bönor (Fagioli Neri)
1 burk cannellinibönor
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här
1. Bryn köttet runt om i smör i en tjockbottnad kastrull på stark värme i cirka 2 minuter. Hacka lök och chili. Tillsätt det tillsammans med tomatpuré och fräs i ytterligare cirka 2 minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna. Sänk värmen och låt koka på svag värme under lock 45-50 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det kokar bort för mycket vätska. Rör om då och då. Smaka av med mer salt om det behövs. Servera med bönorna och bröd.

Limemarinerade bönor
Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Lägg över i en skål. Blanda bönorna med övriga ingredienser och låt stå minst 20 minuter.

Välj ett smakrikt och kraftigt rödvin, gärna ur gruppen strama & nyanserade. En kraftig ale är öldrickarens bästa alternativ. Frånsett koktiden är rätten oerhört lättlagad. Väl på spisen sköter den sig ju själv.

Källa: systembolaget.se