Rimmad och inkokt lax

Prova lägga laxen i rimlag, det är helt klart värt den extra tiden. Laxen tar åt sig mycket smak från lagen och blir grymt len och mjuk i konsistens. När du kokar upp laxen tänkt då på att ta bort från värmen så fort vattnet börjat koka.

Ingredienser - 6 port
ca 1 kg laxfilé i portionsbitar
1 l vatten
3 msk salt 

1 rågad msk socker
1 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
några dillstjälkar
1 skivad gul lök
1 skivad morot

Att rimma lax
Koka upp vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, låt koka några minuter tills saltet och sockret har smält. Låt kallna.

Lägg laxbitarna i den kalla lagen och täcka, ställ svalt över natten.

Dagen därpå
Koka upp 1 liter lättsaltat vatten, tillsätt strimlad skal och saft från 1 citron + 2 msk vinäger samt 1 msk olivolja.

Lägg ner de rimmade laxbitarna och koka upp. Dra av grytan när det börjar bubbla i vattnet. Låt laxen svalna i spadet.

Nu är laxen lätt rosa inuti och smälter i munnen. Servera laxen rumsvarmt med nykokta sommarprimörer eller goda sallader samt en frisk vispad crème fraiche med gräslök eller dill och citron. Den här rimmade laxen kan man även halstra eller ugnsbaka och äta varm förstås.