Koreansk marinerad entrecôte
Bul betyder grillat. Gogi betyder kött. Tillsammans bildar de Koreas nationalrätt.
Ingredienser
1 port
150 g tunnskivad entrecôte
1 dl japansk soja
1 1/2 msk socker
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 msk finhackad salladslök
1 tsk rostade sesamfrön
1 tsk riven ingefära
Såsen
2 msk kochujang-pasta (stark, röd smakrik bönsmet)
1 msk sesamolja
3 msk socker
2 msk japansk soja
1 msk ättiksprit
1 msk rostade sesamfrön
Garnering
6 blad grönsallad
1. Blanda ihop soja, socker, vitlök, sesamolja, salladslök, sesamfrön och ingefära. Häll blandningen över köttet och låt stå och marinera 1 timme.
2. Blanda ihop såsen i en skål.
3. Grilla eller stek köttet på hög värme i någon minut.
4. Servera köttet med grönsalladsbladen, ris och koreanska marinerade grönsaker (suksu namuhl, oi namuhl, kimchi). Det grillade köttet plus tillbehören slås in i salladsbladen, doppas i såsen och äts med fingrarna.
Källa: Modern asiatisk mat.