Mintchokladbakelse


Ingredienser
200 g choklad, mörk (70 %)
100 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Mintmousse
4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
0,75 dl florsocker
100 g vit choklad
6 st mintolja, droppar, eller 1 tsk pepparmintshushållsarom

Ganache
100 g mörk choklad, (70 %)
1 dl vispgrädde

Chokladflisor
100 g mörk choklad, (70 %)

Garnering
mynta

Gör så här
Tina chokladbakelserna ca 1 timme i kylen så smakar de så mycket mer.

1. Sätt ugnen på 175°. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.

2. Rör ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smöret och tillsätt sedan den smälta chokladen.

3. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten. Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.

4. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt bottnen svalna och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.

5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker luftigt.

6. Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom. Vänd ner grädden.

7. Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Häll den på chokladbottnen. Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.

8. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.

9. Chokladflisor: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll ut chokladen på en sval marmorplatta eller rostfri yta. Bred ut chokladen tunt med en palett och vänta tills den börjar stelna. Skrapa ut flisor med en skrapa.

10. Skär upp bakelserna frysta så blir det jämna och fina kanter. Låt tina ca 1 timme i kylen. Garnera med mynta och chokladflisor. Servera kyld mintlikör till.

Källa: allt om mat