Saffrans- och vitchokladkryddad musselsoppa med vanilj

Tillagning
Ingredienser för 6 personer
1 kg blåmusslor
2 dl finhackad schalottenlök
3 st stora krossade och skalade vitlöksklyftor
3 msk osaltat smör
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 liter hönsbuljong
5 dl torrt vitt vin
250 g fänkål
100 g purjolök
100 g morot
1 vaniljstång
2 g saffran
80 g vit choklad, helst Valrhona som inte är så söt
3 dl vispgrädde
salt och nymalen vitpeppar

Tillvägagångssätt
1. Skrapa musslorna väl och borsta dem ordentligt under rinnande kallt vatten. Ryck bort "skägget" med hjälp av en vass kniv.

2. Kasta alla musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.

3. Fräs den finhackade schalottenlöken och vitlöken i smör och olja utan att ta färg i en 5-liters kastrull några minuter på svag värme.

4. Häll musslorna i kastrullen och ta några tag med pepparkvarnen över. Slå på hönsbuljong och vin. Öka värmen och lägg på locket.

5. Koka hastigt upp musslorna. Låt dem koka tills de öppnar sig (ca 5 minuter) och du har fått en fin fond.

6. Tag upp musslorna med en hälslev och lägg åt sidan.

7. Sila fonden till soppan.

8. Fräs den hackade fänkålen, purjolöken och moroten i smör några minuter. Tillsägg musselfonden och låt småkoka i 30 minuter.

9. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i sopppan tillsammans med saffran och hackad choklad.

10. Plocka musslorna ur skalen och lägg i soppan.

11. Kör soppan i mixer eller matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Sila av soppan i en finmaskig sil.

12. Koka upp soppan och häll den i varma sopptallrikar, serveras med nybakat bröd.

Källa: Restaurang Viktor (Umeå)