Spenatcanneloni med ricotta


Ingredienser - 6port

375 g färska lasagneplattor
600 g spenat
2 msk olja
3-4 st schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
500 g ricotta
2 st ägg
1/2 tsk muskot
Salt och peppar

Topping
Riven parmesanost

Tomatsås
1 msk olja
2 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 tsk socker
Oregano
Spiskummin
Salt och peppar


Gör så här
1. Skär lasagneplattorna i ca 15 cm långa bitar. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Hetta upp olja och stek schalottenlök och vitlök lätt. Tillsätt spenaten och fräs ca 2 minuter, lägg sedan på lock och sänk värmen. Låt puttra under lock ca 5 minuter.

3. Låt spenatblandningen rinna av i en sil, pressa ur så mycket vätska som möjligt. Spenaten ska vara så torr som möjligt, annars blir rullarna lätt svampiga.

4. Blanda spenaten med ricotta, ägg och muskot, smaka av med salt och peppar. Blanda väl och ställ åt sidan.

5. Gör tomatsåsen genom att fräsa schalottenlök och vitlök i olja. Strö över socker och låt glasera en stund. Slå över de krossade tomaterna och smaka av med kryddorna samt en skvätt rödvinsvinäger alt vitvinsvinäger.

6. Bred ut ungefär en tredjedel av tomatsåsen i en ugnssäker form.

7. Nu till rullarna. Lägg ut en lasagneplatta och bred ut ca 2 1/2 msk av spenat/ricottablandningen (lämna lite plats i slutet av plattan), rulla sedan ihop. Lägg ner i formen med skarven nedåt, fortsätt fylla de resterande plattorna på samma sätt. Fördela resterande tomatsåsen över rullarna och toppa med riven parmesanost.

8. Grädda i ca 30-35 minuter till fin färg. Tag ut och låt vila 10 minuter innan servering.